Share |

Hallitus hallitsee ja maassa rauha

Maanantai 1.6.2015 - Kari

Maa on saanut uuden hallituksen, jonka taipaleelta ei tule haasteita puuttumaan. Insinöörin kakkaroilla koottu ohjelma joutuu tällä viikolla eduskunnan myllytykseen. Kovaa krititiikkiä tullaan kuulemaan ainakin koulutuksen kuristamisesta ja hyvätuloisten päästämisestä säästötalkoissa pelkällä kohtuullisuusvetoomuksella.

Juha Sipilän vetämä ja Esko Ahon poliittiselta osuudelta käsikirjoittama hallitusneuvotteluprosessi saatiin ulospäin näyttämään oikein oivalliselta. Sitä se saattoi ollakin, kun suosiolla unohdettiin, mitä vaaliohjelmissa oli tullut luvattua. Lyhyt muisti helpotti hengittämistä.

Ravimiehenä tunnettu Timo Soini hoiti osuutensa kuin paraskin hevoskauppias. Hän onnistui myymään itsensä ja puolueensa pelipaikoille, joissa tyhjät vaalilupaukset ja niiden unohtamisesta johtuneet leikkaukset vähiten vaikuttavat. 

Sipilän kabinettiin tuli muutamia yllätysnimiä. Keskustan piirissä varmasti riittää tupailtoihin kaffekeskusteltavaksi muutamien vuoroaan vuosikymmenet odottaneen kohtalo jäädä riviedustajaksi. Kovin alkiolainen veto ei ollut nostaa ministeriksi puolueeseen kuulumaton, kaksoiskansalaisuuden omaava bisnesnainen. Nimitykseen liittyi tietenkin lupaus jäsenkirjan ottamisesta. Se ei Bernerille tässä tilanteessa enää ollut yhtä vaikeaa, kuin ennen vaaleja oli valinta kokoomuksen ja keskustan välillä.

Esko Ahon näpinjälki näkyy keskustan loppukiihdytyksessä tekemässä ohituksessa. Ruokolahden leijonalle, Kimmo Tiilikaiselle nakitettiin noin vain kaksi intresseiltään helposti ristiin soutavat ministeriöt. Vaikka luonnonvaraministeriötä ei sillä nimellä perustettukaan, on maatalous- ja ympäristöministeriö juuri sitä, mitä tämän hallituksen pelättiin tekevän. Pieni toivo jonkinlaisesta luonnonkin huomioimisesta tulee ministerin siviilisuuntautumisesta. Luomuviljelijän uskottavuus on koetuksella.

Pätevyyskeskustelua on eniten ehditty käymään oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin kohdalla. Entisenä haalarimiehenä työelämän asioista on varmasti joku käry. Vaikeampi sarka on tuo oikeuspuoli. Usein tähän tehtävään on nimetty juristeja, ja silloin kun ei ole nimetty, on mennyt enemmän tai vähemmän vitelikköön.

Se, että Lindström ensitöikseen lähtee pohdiskelemaan kuolemanrangaistuksen käyttöön ottamista Suomessa, oli aika raflaava avaus. Eikä jatko ollut paljon sen tylsempi. Ministeri kehotteli autoilijoita ajamaan ylinopeutta, jos haluavat tukea valtiota. Eikös tämä ole sitä rikokseen yllyttämistä, vaikka sen tekeekin valtiontalouden pelastaminen mielessä ?

Lindström näyttää ensimmäisenä ministerinä oireilevan petettyjen vaalilupausten vuoksi. Irtiotto yhteiskuntasopimuksen hallituksessa päätetyistä askelmerkeistä lepyyttää omaatuntoa. Kela -maksulla on kiva kikkailla eikä miehen hiusmalli mahdollista edes tukkapöllyä. 

Hallituksen ministereistä eniten ulkonäkö pettää opetus- ja kulttuuriministerin kohdalla. Sanni Grahn-Laasonen on kuin ensitreffeilleen vienosti hymyilevänä saapuva teinityttö. Tosiasiassa kyseessä on reviiriään naarasleijonan tavoin puolustava peto, jolla opetusalan raskaiden leikkausten kanssa riittää raadeltavaa. Forssalaisena hän edellisessä ministeripestissään ammensi adrenaliinia Koijärvestä ja  kävi soidensuojeluohjelman kimppuun.

202 kommenttia .